Detailní popis produktu
Farma / Zpracovatelská stanice:
Hugo Beltrán, mladý pěstitel kávy, pokračuje ve více než třicetileté rodinné tradici, kterou zahájil jeho otec Orlando Beltrán koupí farmy Filadelfia. Hugo vyrůstal obklopen pěstováním kávy a zdědil vášeň a znalosti svého otce, což mu umožnilo modernizovat a zdokonalovat tradiční postupy. Farma měla původně 40 hektarů, ale pod Hugovým vedením bylo dalších 10 hektarů osázeno odrůdami Cenicafé. Nyní má farma 90 hektarů osázených kávou. Zavedl také inovativní techniky pěstování a zpracování a investoval do specializovaných strojů, aby zvýšil efektivitu a kvalitu.
Farma se nachází v oblasti, která byla historicky zasvěcena pěstování kávy a plantainů, a nyní se jí daří v oblasti, která je uznávána jako klíčová destinace na „Magické kávové cestě“. Tato rostoucí pověst posílila zemědělský význam regionu, který spojuje tradici s inovacemi, aby ukázal vynikající kvalitu kolumbijské kávy jak producentům, tak návštěvníkům.

Odrůda:
Castillo je nejběžnější odrůda kávy pěstovaná v Kolumbii. Jedná se o hybrid odrůd Caturra a Timor Hybrid a byl vyšlechtěn Národním střediskem pro výzkum kávy (Cenicafé) pro svojí odolnost vůči listové rzi. Byla uvolněna do produkce v roce 2005 a pojmenovaná po výzkumníkovi Jamie Castillo. Jedná se o “trpasličí” strom, který může být vysazen ve vysoké hustotě, což vede k velkým výnosům. Někteří odborníci na výběrovou kávu ji však považují za méně kvalitní než jiné odrůdy, protože sdílí genetické dědictví se zrny odrůdy robusta, protože právě Timor je přírodním hybridem Arabiky a Robusty. Castillo, která je oblíbená pro svou kompaktní strukturu a vysoký výnos, postupně nahradila v zemi odrůdy Typica a Bourbon a stala se nejpěstovanější kávou v Kolumbii.
Cenicafé 1 je křížencem odrůd Caturra a Timor Hybrid 1343. Byla vyšlechtěna v rámci nové strategie šlechtění kávy Federace kolumbijských pěstitelů kávy (FNC) a výzkumného centra Cenicafé. Tato nová odrůda byla vytvořena za účelem dalšího zlepšení kvality zrna a diverzifikace výběru pro pěstitele. Na vytvoření kávové odrůdy Cenicafé 1 pracovali odborníci 20 let, během nichž se věnovali výzkumu a testování. Kombinací odrůd Caturra a Timor Hybrid 1343 vytvořili více než 116 variant. Poté odborníci pokračovali v křížení, aby získali nejlepší embrya – Cenicafé 1 nese vlastnosti semenáčků Caturra a je odolná vůči chorobám a škůdcům.
Zpracování:
Nejdříve se třešně sklízejí ručně. Následuje desetiminutová dezinfekce za mokra, zbavování slupek a aerobní i anaerobní fermentace. U velkoobjemových lotů probíhá fermentace v otevřených nádržích po dobu 18-24 hodin a následné promytí. Sušení v sušárnách po dobu přibližně 14-20 dní.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.