Farma / Zpracovatelská stanice:
Tento plně promytý lot vypěstovali drobní zemědělci dodávající do stanice Gachatha v keňském okrese Nyeri na svazích pohoří Aberdare. Bohatá vulkanická půda a ideální klimatické podmínky přispívají k výjimečnému a jedinečnému chuťovému profilu, kterým je Keňa proslulá. Stanice Gachatha se nachází ve městě Karundu, okres Tetu. Byla postavena v roce 1963 v roce vyhlášení nezávislosti Keni. Původně byla založena jako součást družstva Giant Tetu Farmers’ Cooperative. Po rozdělení Giant Tetu v roce 1999 byla společnost Gachatha Farmers’ Cooperative Society (FCS) zaregistrována jako družstvo 1 factory (jak se v Keni říká mokrým mlýnům). Dnes dodává třešně do stanice více než 1 500 aktivních členů. Producenti, kteří dodávají do Gachatha Factory, pěstují především SL28, SL34, Batian a Ruiru 11. FCS podporuje udržitelný přístup k pěstování, pokud možno s minimálním dopadem na životní prostředí. Keňské kávy se dělí podle velikosti. Zrna velikosti AA jsou největší. Kávy třídy AA jsou ty, které mají velikost síta 17/18, což znamená, že jsou větší než 7,2 milimetru.
Odrůda:
SL28 patří mezi nejznámější a nejuznávanější africké odrůdy. Z Keni, kde byla ve 30. letech 20. století původně selektována, se rozšířila do dalších částí Afriky (významná je zejména v oblastech pěstování odrůdy Arabica v Ugandě) a nyní i do Latinské Ameriky. Odrůda je vhodná pro střední až vysoké nadmořské výšky a vykazuje odolnost vůči suchu, je však náchylná k hlavním chorobám kávy. SL28 se vyznačuje rustikálností – vlastností, která znamená, že může být ponechána bez péče po několik let nebo dokonce desetiletí a poté se vrátit k úspěšné produkci. V mnoha částech Keni rostou stromy SL28, které jsou 60-80 let staré a stále produktivní. Odrůda byla selektována v bývalých Scottových zemědělských laboratořích (nyní Národní zemědělské laboratoře, NARL, které se nacházejí v Kabete). Jednotlivé selekce stromů provedené ve Scottových laboratořích v letech 1935-1939 byly označeny předponou SL. Bylo jich celkem 42 a byly zkoumány z hlediska výnosu, kvality a odolnosti vůči suchu a chorobám. Nedávné genetické testy potvrdily, že SL28 je příbuzná s genetickou skupinou Bourbon. Stala se ceněnou pro svou sladkou, komplexní chuť s vinnými podtóny.
SL34 byl původně vybrán v Keni koncem 30. let 20. století ve Scottových zemědělských laboratořích. Je velmi náchylná k hlavním chorobám, jako je rez kávová, hlístice a choroba kávových bobulí. Proto jsou pro její úspěšné pěstování zásadní správná strategie ochrany proti chorobám a prevence. Nedávné genetické testy ukázaly, že SL34 je příbuzná s genetickou skupinou Typica. Odrůda je známá svou výjimečnou kvalitou šálků, plným tělem a příjemnou aciditou.
Ruiru 11 je odrůda vytvořená z mnoha odrůd. Catimor (samičí rodič) x multikřížový výběr zahrnující mimo jiné K7, SL28, N39, Rume Sudan (samčí rodič). Tento keňský vysoce výnosný, trpasličí/kompaktní hybrid je tolerantní ke kávové rzi a odolný vůči chorobě kávových bobulí (CBD). Chuťově není Ruiru 11 až tak zajímavý a je lehce zemitý.
Batian je vysoká odrůda, která kombinuje vysoké výnosy, odolnost vůči rzi kávové, rezistenci vůči chorobám kávových bobulí a dobrou kvalitu šálků. Byla vyšlechtěna v roce 2010 na základu Ruiru 11, ale chuťově je už o dost zajímavější.
Zpracování:
Kávové třešně jsou pečlivě ručně sbírány drobnými zemědělci v době nejvyšší zralosti a dodávány do stanice ke zpracování. Třešně se nejprve třídí a poté se z nich odstraní vnější slupka. Pergamen se poté fermentuje v betonových nádržích po dobu 12 až 24 hodin v závislosti na teplotě a klimatických podmínkách, aby se rozpadl sliz. Po fermentaci se pergamen promyje třídicími kanály za použití čerstvé vody z řeky Kagumo. Během hlavní sezóny se pergamen může namáčet v čisté cirkulující vodě až 24 hodin, než se přenese na vyvýšená lůžka k sušení. Proces sušení trvá 5 až 21 dní, přičemž pracovníci pergamen v nejteplejší části dne často obracejí a přikrývají, aby zajistili rovnoměrné sušení a zabránili vzniku vad.