Beansmith´s výběrová káva Gedeb, 250 g
Kód: 9928Související produkty
Detailní popis produktu
Farma / Zpracovatelská stanice:
Worka Chelbesa, která se nachází v oblasti Gedeo v okrese Gedeb, je jednou z nejlepších oblastí pro pěstování kávy v rámci slavného Gedeb Woreda. Chelbesa, známá svou hustou vrstevnatou pololesní vegetaci, která zahrnuje falešné banánovníky i kávovníky pěstované ve stínu, je skvělým příkladem nejlepší agroekologie pro pěstování kávy. Společnost SNAP Specialty Coffee postavila v roce 2019 nový mokrý mlýn v malé vesničce Danche v obci Chelbesa s nadějí, že bude nakupovat výhradně červené třešně od okolních farmářů v obci Chelbesa. Po dokončení projektu se jejich ambice stala skutečností. Fermentační nádrže mokrého mlýna byly vyrobeny z keramiky, která pomáhá zajistit čistotu zpracovávané kávy a urychluje fermentaci tím, že udržuje teplo uvnitř keramiky.
Farmáři v regionu hospodaří na méně než 5 hektarech, i proto počítají své kávové farmy spíše podle stromů než podle plochy. Způsoby pěstování zůstávají tradiční. Káva se pěstuje jako součást integrované “kávové zahrady” a střídá se s dalšími potravinářskými plodinami. Většina farem je také standardně ekologická. Zemědělci v Yirgacheffe obvykle používají velmi málo hnojiv a pesticidů. Vzhledem k velikosti pozemků je káva selektivně ručně sbíraná majiteli a jejich rodinami. Následně je dodávána do sběrného střediska nebo přímo do promývací stanice.

Odrůda:
Tento lot je tvořen mixem původních etiopských odrůd zvaných Heirloom. V tomto názvu se může skrývat mnoho stovek až tisíce druhů kávovníků. V Etiopii, ale i ve většině jiných afrických zemích, je běžné, že do jednoho lotu kávy přispívají desítky až stovky malých farmářů a rodin. Ti po generace vlastní kávovníky, u kterých není znám původ.
Odrůdy 74158 a 74112 jsou poté selekce stejného druhu právě z Heirloom.

Zpracování:
Jakmile třešně dorazí na stanice, jsou plaveny a tříděny. Poté se pomocí ekologických odslupkovačů odstraní slupka a získá se káva v parchmentu. Následně se odstraní sliz, a to tak, že se zrnka nechávají dva až tři dny fermentovat v nádrži. Poté se umístí na 12 hodin do nádrže a následně se rozloží na vyvýšené lože, kde se suší 7–10 dní. Sušená káva se roztřídí, aby se odstranily poškozené zrna, a ta dobrá se odešlou do skladu k suchému zpracování. Nakonec se zabalí a je připravena k prodeji.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.




