Farma / Zpracovatelská stanice:
Beansmith´s výběrová káva Idido, 250 g
Kód: 9925Související produkty
Detailní popis produktu
Skupina producentů známá pod názvem „Idido, Yirgacheffe“ působí v rámci projektu „Ama“, který byl založen v roce 2023 a jehož hlavním cílem je podpora farmářek a posílení postavení žen v rámci jejich komunit. Historie této skupiny je zakořeněna v jejím odhodlání vyzdvihnout roli a přínos žen v zemědělském podnikání. Tato skupina se nachází v Ididu v Yirgacheffe a slouží jako klíčový konsolidační bod pro produkci svých členek. Ama poskytuje svým členům rozsáhlou podporu, včetně realizace „Ama Commitment Income Diversification Scheme“. Cílem této iniciativy je zlepšit finanční situaci členů nabídkou školení, finanční pomoci a potřebného vybavení. Toto úsilí společně směřuje ke zlepšení životních podmínek farmářek a k podpoře rovnosti žen a mužů v zemědělství. Ačkoli Ama a její přidružení zemědělci nejsou držiteli žádných certifikátů, závazek k ekologickému zemědělství je zřejmý. Družstvo se rozhodlo pro ekologické postupy, ačkoli o oficiální certifikaci neusilovalo kvůli značným nákladům spojeným s ověřováním.
Amarech Ararso je producentkou tohoto lotu. Její farma a zpracovatelská stanice se nachází v Hada a hraje zásadní roli v činnosti družstva. Amarech Ararso získává třešně od místních zemědělců a zpracovává je ve vlastní režii. Farma se rozkládá na ploše 2 hektarů a stojí v nadmořské výšce 2050 metrů, což podporuje příznivé podmínky pro pěstování vysoce kvalitních kávových zrn. Během sezóny sklizně (od listopadu do ledna) zaměstnává společnost Amarech kromě 5 stálých zaměstnanců také 40 sezónních pracovníků. Pěstitelské postupy farmy zahrnují pěstování kávy ve stínu falešných banánovníků, přičemž se používají ekologické metody. Přestože káva nemá oficiální certifikaci, je během sklizně pečlivě ručně sbírána kvalifikovanými sezónními pracovníky.
Snahy družstva přesahují oblast produkce kávy a zahrnují ekonomické, sociální a správní aspekty. Ukázkovým příkladem sociálních iniciativ je „Ama Commitment Income Diversification Scheme“. V letošním roce navíc společnost Ephtah Coffee’s přispěla částkou 250 000ETB na výstavbu nových sušících lůžek, která doplnila ta stávající. Pokud jde o ekonomické transakce, zemědělci dostávají okamžitou platbu ve výši 60 % po dodání své produkce. Zbývající část je vyplacena při vypořádání vývozce s dodavateli po uvedení šarží na trh. Za zmínku stojí, že Amarech, hlavní dodavatel, obdržel od společnosti Ephtah Coffee předfinancování ve výši 8 milionů ETB. Mezi problémy, kterým družstvo čelí, patří překonávání vysoké míry inflace, vládní byrokracie a rušení. Nedávný prudký nárůst cen třešní byl důsledkem přílivu vývozců bojujících o devizové prostředky. S výhledem do budoucna je „Program diverzifikace příjmů ze závazku“ družstva Ama připraven na rozšíření a plánuje se otevření obchodu v Addis Abebě, kde by ženy mohly prodávat své ruční výrobky. Kromě toho zemědělci sdružení v družstvu pěstují nepravé banány, z nichž se vyrábí místní potravinářský výrobek Kocho.

Odrůda:
Tento lot je tvořen mixem původních etiopských odrůd zvaných Heirloom. V tomto názvu se může skrývat mnoho stovek až tisíce druhů kávovníků. V Etiopii, ale i ve většině jiných afrických zemích, je běžné, že do jednoho lotu kávy přispívají desítky až stovky malých farmářů a rodin. Ti po generace vlastní kávovníky, u kterých není znám původ.

Zpracování:
Po sklizni procházejí kávové třešně specifickým režimem zpracování. Kávové třešně se sedm dní fermentují v plastových sudech a poté se 15-20 dní suší. Po sušení se káva skladuje ve skladu na místě a poté se převáží do zpracovatelského závodu v Addis Ababa.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.




