Farma / Zpracovatelská stanice:
Bratři Francisco a Pedro Jacintovi prodávají svou kávu ve společnosti Rosma Coffeelands od roku 2012. Dříve prodávali svou kávu zprostředkovatelům, kteří shromažďovali kávu z mnoha farem v regionu. Se společností Rosma Coffeelands se bratři zaměřují na zlepšení kvality a zachování sledovatelnosti své kávy. Rosma Coffeelands je stálým vítězem soutěže Cup of Excellence a jejich oddanost vysoce kvalitní produkci je patrná z každé šarže, kterou vyprodukují.
Společnost Rosma Coffeelands založil Fredy Morales, syn Alejandra Moralese. Alejandro koupil rodinnou farmu v roce 1963 a pěstoval na ní kávu. Fredy převzal farmu v roce 1980 a přejmenoval ji na Rosma po své manželce Rose Mary. Kromě kávy, kterou produkuje na Finca Rosma, Fredy spolupracuje se svými sousedy, přáteli a rodinou na pěstování a získávání vysoce kvalitní kávy, jejíž původ lze dohledat na jednotlivých rodinných farmách. Rosma působí nejen jako vývozce, ale také jako zdroj informací pro zemědělce, kteří chtějí zlepšit produkci. Mají školku sazenic, takže farmáři mají přístup k vysoce kvalitním sazenicím, které jsou navíc odolnější vůči kávové rzi. Poskytují také refinanční úvěry pro zemědělce a zdravotní a lékařskou pomoc. Od roku 2022 podporují prodejem kávy Rosma v Evropě, na Blízkém východě a v severní Africe Coffee Kinder, centrum péče o děti zemědělských pracovníků přímo na farmě. V Coffee Kinder si děti mohou během sklizně bezpečně hrát a učit se, zatímco jejich rodiče pracují. Tím se snižuje množství dětské práce a umožňuje se, aby pracovali oba rodiče, což zvyšuje příjmy pracujících rodin a zvyšuje počet pracovních sil pro sklizeň.
Huehuetenango je známé svou vysokou nadmořskou výškou a stálým počasím. Oblast leží na rozhraní horkého vzduchu proudícího na východ z Tehuantepecké nížiny v mexické Oaxace a chladného vzduchu proudícího z pohoří Cuchumantanes. Střetávání tohoto teplého a studeného vzduchu vytváří mikroklima, které udržuje mráz pod kontrolou a umožňuje pěstování kávy ve vyšších nadmořských výškách. Káva se zde běžně pěstuje ve výšce 2 000 metrů nad mořem. Tyto podmínky jsou ideální pro vznik jiskřivé kyselosti a výrazné ovocné chuti této oblasti.