Jak na akvarel

Jsme tady opět s našimi kreativním tipy a tentokrát jsme se zaměřili na velmi aktuální trend ve výtvarném světě - akvarel. Dávno pryč jsou ty časy kdy nás představa akvarelu děsila v hodinách výtvarné výchovy. Právě naopak! Akvarel za použití správných pomůcek a technik je neuvěřitelně relaxační, kreativní a inspirativní aktivita. Vyzdobte si domácnost, vyrobte originální dárky nebo se zkrátka jen odreagujte - s akvarelem vám to půjde jedna radost.

jak na akvarel móda

Zainvestujte do kvalitních barev

Zní to jako velmi jednoduchá rada, ale opravdu. Pokud se chcete akvarelu věnovat naplno, vyplatí se pořídit si kvalitní set barev. Nemusíte samozřejmě nakoupit vše najednou - ideální je začít základními barvami a postupem času (a s nabitými zkušenostmi) rozšiřovat paletu barev. Akvarelové barvy můžete pořídit ve dvou typech - ty “vymačkávací” v tubě anebo “sušené” v paletkách tak, jak si je pamatujeme ze školy. To, který typ si pořídíte je naprosto na vás, ujistěte se však, že máte červenou, žlutou, modrou a černou, abyste mohli barvy pěkně míchat a kombinovat. Bílá není až tak klíčová, protože zesvětlení můžete docílit přidáním vody. Pokud máte v plánu kreativně se vydovádět i na cestách, tak se vám určitě bude hodit menší paletka cestovní velikosti.

I na štětcích záleží

Do začátku rozhodně nepotřebujete desítky štětců - opět vám postačí pár základních. Do začátku je ideální kulatý štětec, který je velmi univerzální. Ideální je vlastnit jeden ve střední a jeden v tenké variantě, abyste zvládli jak větší počiny tak drobné detaily. Postupem času můžete přidávat i ploché štětce a přiučit se jejich využití. Tento obrázek vám jednoduše vysvětlí rozdíly mezi jednotlivými štětci:
Choose_the_Right_Brush

Zdroj https://grabieart.com/blogs/art-101/how-to-choose-the-right-paint-brush

 A co skicák?

Ano, i papír je v celém akvarelovém procesu zásadním stavebním kamenem. Doporučujeme akvarelový skicák - pořídíte jej snadno v papírnictvích i online a výsledky vám budou dělat radost. Postupem času můžete zkoušet i jiné alternativy, ale do začátků je určitě jistější tato varianta.

Začněte od náčrtků a myslete na čistou vodu

Předtím než se vrhnete na samotné dílo určitě doporučujeme si rozmyslet, jak by výsledek měl vypadat a případně si nakreslit pár náčrtků. Jak chcete pracovat s prostorem, co všechno byste si na papír přáli vtěsnat… protože jakmile jednou začnete "na ostro”, opravy jsou potom náročné, často i nemožné. Důležité je taky pravidelně měnit vodu. Vyhnete se tak nechtěným hrudkám či nesprávným odstínům barev.

Inspirujte se a vzdělávejte se

Akvarel je v současné době obrovský hit a inspiraci najdete doslova všude. Doporučujeme sledovat Instagram a YouTube, kde najdete spoustu chytrých návodů a tipů. Pár inspirativních instagramových akvarelových umělců najdete tady:

 

jak na akvarel růže

@ihappygirl

jak na akvarel liška

@jongkie

jak na akvarel jahody

@namwanpastel

jak na akvarel ruka

@jj_illus

Tak neváhejte a hurá vstříc vašim akvarelovým snům! :)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz