5 rad jak na moderní kaligrafii

Moderní kaligrafie (“krasopísmo”) je poslední dobou čím dál tím víc v kurzu. Je to nejen skvělá forma relaxace, ale také výborné kreativní vyžití. No a v neposlední řadě také docela praktický koníček - krásné popisky na kořenky, přání či ručně vyráběné dárky se přece v žádné domácnosti neztratí! :)
  

Pojďme se podívat na pár tipů jak být v krasopsaní efektivnější a jak vaše krasopsané pokusy posunout o úroveň dál!:)

 jak_na_to_j
 

1. Nikam nespěchejte

Krasopísmo rozhodně není záležitost na pár minut - jak proces učení, tak i samotné psaní si zaslouží svůj čas. Začněte pomalu, pečlivě procvičujte každé písmenko a v případě potřeby opakujte a opakujte. Opakování je přeci matka moudrosti!:) Čím pomaleji a pečlivěji budete psát v začátcích, tím rychleji a dokonaleji vám to půjde postupem času!
 
 

2. Pokud vám dojdou nápady inspirujte se v písničkách a výrocích

 kligrafie
 Krasopiska
 

Abeceda není nekonečná a pravděpodobně vás písmenka po čase začnou tak trošku nudit. Nenechejte se odradit a načerpejte inspiraci ve vašich oblíbených písničkách, výrocích vašich oblíbených idolů či třeba v hláškách ze seriálů. Nejen, že vás bude procvičování víc bavit, ale můžete si pak taky ty povedenější kousky vystavit či schovat do zásoby last-minute dárečků.

 

3. Instagram a Pinterest vás doslova zahltí inspirací

  

Sociální sítě, které se soustředí především na vizuální obsah - jako právě Instagram a Pinterest - vám poslouží jako bezedná studna inspirace. Na tom inspirovat se není samozřejmě vůbec nic špatného, neboje se zkoušet různé styly, barevné kombinace, cokoliv vás napadne. Učený z nebe nespadl a pro každého umělce vědomí, že jeho práce pomáhá ostatním, znamená veliký kompliment!

Koukněte například na tyto zahraniční instagramové profily:
  
 
 
 
 
 
 
 
 

a také na naší českou Krasopisku a nechejte se inspirovat!:)

 kaligrafie2
 
 Ali Makes Things
 
 
 

4. Procvičujte doma!

Jak jsme již zmiňovali, učený z nebe nespadl a procvičování doma je naprosto zásadní. Nic vás s inkousty a kaligrafickými pery nenaučí zacházet lépe než pravidelné procvičování. Ne každý je talent od přírody, ale opravdu každý se tvrdou prací může v kaligrafii zdokonalit. Ideální je nastavit si “rutinu” - pravidelný čas, který věnujete jen tomuto koníčku. Uvařte si čaj, pusťte si příjemnou hudbu a vrhněte se na to… trénink 45 minut dvakrát týdně dokáže zázraky!
 
 
 

5. Investujte do workshopu

Pokud to s krasopísmem myslíte vážně a máte pocit, že domácí pokusy už vám nestačí, přihlaste se na workshop! Nejen, že se naučíte další nové vychytávky a tajné triky (každý umělec má své know-how), ale také se můžete seznámit s vámi podobnými nadšenci a vyměňovat si tak své radosti a strasti ze světa krasopísma! ).

kaligrafie3 
 

Sharisse

 

No a samozřejmě žádné krasopsaní by nebylo, kdybyste neměli tu správnou výbavu! :) Co doporučujeme? U nás v kaš-mi-daš si můžete vybrat z nepřeberného množství fixů a per, inkoustů a k procvičování máme i naprosto ideální krasoblog. Tak teď už žádné výmluvy a hurá do toho! :)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz