Jak si správně vybrat kaligrafické pomůcky?

Pokud se u vás kaligrafie přehoupla z úrovně koníčku deštivých dnů v úroveň, kdy jí chcete věnovat co nejvíce času a čím dál víc se zlepšovat, určitě bychom doporučili zaměřit se pořádně na vaše psací pomůcky. Ano, čtete správně. Možná to zní jako návrat na základní školu, ale skutečně - čím více dáte výběru pomůcek, tím rychleji se budete zlepšovat.

pero  

1. Základním stavebním kamenem je pero. Samozřejmě asi každý, kdo s kaligrafií začínal, se nejprve chopil kaligrafických fixů - tzv. “brush pens”. Ty jsou skvělé a své využití si najdou i u pokročilejších psavců. Pokud však chcete přesedlat na “opravdické” kaligrafické pero, potom doporučujeme začít s co největším a nejtvrdším hrotem. Nestálé začátky vám tak půjdou snáze od ruky a postupem času můžete přesedlat na menší a menší hroty.

 
 

2. Tvar rukojeti pera je také důležitý. Myslete na to, že nad některými kaligrafickými dílky můžete strávit hodiny - a určitě nechcete mít puchýře či mozoly. Radíme si pero před nákupem pořádně vyzkoušet, v různých sklonech a s různými úrovněmi tlaku. Některé vám sednou jako ulitá, některá možná ne. Nejdostupnější jsou obvykle pera plastová, najít ovšem můžete i klasická dřevěná. Tvary se liší - od pořádně zaoblených po rovná. Každá ruka je jiná a tak doporučujeme nekupovat zajíce v pytli a udělat si na správný výběr čas.

  
 

3. Inkoust je kapitola sama pro sebe, na trhu jsou jich stovky, možná tisíce a výběr toho ideálního samozřejmě vyžaduje pořádnou praxi. Pokud s psaním perem a inkoustem teprve začínáte a chcete se především zlepšovat a zlepšovat doporučujeme zkoušet různé druhy inkoustů v závislosti na složení, nikoliv odstínu. U nás v kaš-mi-daš najdete několik různých značek, naším momentálním favoritem je naše žhavá novinka KWZ Ink.

Tyto originální inkousty vznikly ze záliby jejich zakladatele Konrada Zurawski a jeho ženy Agnieszky. Ve snaze navýšit sytost jednoho ze svých inkoustů se nevědomky vrhli na cestu, která se jim brzy stala osudovou - nyní ručně míchají a vytváří desítky originálních inkoustových směsí. U nás najdete 16 různých barevných odstínů toho nejznámějšího duběnkového inkoustu. Ten patřil k nejpoužívanějším psacím potřebám po celá staletí - od antiky až po 19. století. Doporučujeme trénovat s inkousty jedné univerzální barvy a ve chvíli, kdy si budete připadat zručnější rozšiřovat vaši sbírku odstínů. Nikdy nevíte k jaké příležitosti se vám může hodit třeba zlatá či tyrkysově modrá! :)

inkoustp  
 

4. V neposlední řadě stojí za zmínku papír. Samozřejmě čím kvalitnější a jemnější papír, tím úhledněji bude vaše písmo vypadat. Nebojte se však experimentovat. Recyklované a ruční papíry jsou v kurzu a dodávají každému psanému dílku originální šmrnc!

inkoust2p  
 

Tak hurá do toho! Neváhejte se s námi o vaše kaligrafické pokroky podělit!

 
  

Těšíme se zase příště!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz